AI, CARMELA!

L’obra de teatre “Ai, Carmela!” a càrrec de la companyia Bulebú Teatre tanca la Campanya de Difusió de Música i Teatre de la Diputació Provincial d’Alacant subvencionada en un 80%. La representació es durà a terme a la Casa de Cultura diumenge que ve 10 de desembre a les 19.30 hores i l’entrada serà gratuïta.

…i a ningú li vaig donar permís per a matar en el meu nom.

Carmela està morta, així de simple, quan la funció comença, per obra i gràcia del teatre, per obra i gràcia del mestre Sanchís Sinisterra, Carmela està morta.

La van matar; Que ser valent no isca tan car, que ser covard no valga la pena.

Belchite, març de 1938, Carmela i Paulino, “Varietats al fi”, creuen sense adonar-se i per la seua mala estrela les línies enemigues. I en fer-ho, travessen també la frontera dels nostres cors havent de representar, amb més frescor que mitjans, la seua funció de varietats davant dels soldats. Teatre dins del teatre. Gracia, misèria, passió i polls.

Ai, Carmela!, no és una obra sobre la guerra civil espanyola sinó una obra sobre el teatre sota la guerra civil espanyola. Una obra de teatre enfront de la guerra, enfront de totes les guerres. Perquè Ai, Carmela! És una obra compromesa, profundament antibel·licista, però també una funció carregada de tendresa, emoció… i extremadament divertida.

Perquè l’humor, eixe terròs de sucre que ens ajuda a engolir la pastilla, ens resulta una arma imprescindible, un ariet contra l’estultícia.

Ai, Carmela! És sens dubte, per l’índole dramatúrgica de l’obra i per l’exercici de memòria col·lectiva sobre la guerra civil espanyola, una de les funcions més importants del teatre espanyol contemporani.