Llocs pintorescos

Pi de la Vaca

Gran pi situat en el parc Pi de la Vaca, junt amb el Poliesportiu Municipal. En certes èpoques de l’any, col·lectius del poble es reunixen en este lloc on realitzen menjars, encara que sempre que es desitge es pot anar a realitzar qualsevol activitat, ja que es tracta d’un lloc públic.

Parc de la Sénia

Parc situat en els afores del poble. En el seu interior es troba una sénia on antigament s’extreia aigua. Hui en dia la sénia esta paralitzada, però gràcies a l’existència del parc continua sent un punt de trobada.

El Calvari

Situat sobre un antic cementeri, forma part de l’actual Plaça de Gómez Navarro junt a l’Ajuntament. Està envoltat per deu pilars de pedra caliça i presidit per la Creu formada per altres quatre pilars més que, junt als deu anteriors, representen les catorze estacions del Via Crucis dibuixats sobre rajoles.

La Pinnada

Finca privada que pertany a la família Gómez-Navarro. No es pot disposar de la plena llibertat per a entrar, ja que els amos de la dita finca no viuen en la localitat, però si ells estan en la finca, les portes les obrin a qualsevol persona que desitge visitar-la.

El Llavador

Edifici de principis del segle XIX. Es va reformar al setembre de 1993, gràcies a la col·laboració del poble de La Romana. Es tracta d’un dels edificis més antics i emblemàtics d’este municipi, on podem rememorar els costums dels nostres avantpassats. Posseïx un marcat caràcter tradicional, que ho convertix en un lloc especialment atractiu per a ser visitat.

L’Escorxador

Lloc on antigament carnissers i famílies feien la matança. A hores d’ara l’escorxador roman tancat, però per a moltes famílies de la localitat i contornada és un lloc emblemàtic.

Peña de la Mina

A huit quilòmetres de La Romana, en la serra d’Algayat, es troba la Peña de la Mina, un paratge natural situat en la cima, en la qual hi ha una cova de grans dimensions coneguda popularment com la Cova Negra. S’accedix a ella a través d’una senda que conduïx fins a la mateixa. Des d’allí es pot disfrutar d’unes espectaculars vistes de tot l’entorn que rodeja La Romana. Fins a les faldes de la serra es pot arribar amb cotxe, però fins a la cima s’ha de fer a peu per les sengles, que presenten un grau de dificultat alt.

Puntal de Cuartés

El Puntal de Quartes és un altre dels paratges naturals que podem trobar en la contornada del municipi de La Romana. Situat en la serra de l’Ombria d’Algayat, també trobem un buit coneguda com la Cova dels Ciris. Podem arribar fins a les faldes de la serra amb cotxe, en un trajecte que no supera els deu minuts i a peu en dos hores. També es pot accedir a la mateixa amb bicicleta a través de sengles que ens conduïxen fins al Puntal de Quartes, encara que presenta un nivell de dificultat alt.

Puntal Gros

Es troba en la cima de la serra de la Solana d’Algayat, a nou quilòmetres de La Romana, al qual es pot accedir igualment a peu o amb vehicles motoritzats.

Serra de la Creu

És una de les serres de La Romana amb més tradició, quan arriba la festivitat del Dia de La Cruz, en el mes de maig, es fa una romeria a esta serra, on es passa el dia. Corona el seu cim una creu, que és la que li dóna nom i en aquest paratge es troba l’únic jaciment arqueològic de La Romana, els Coves dels Calderons.

Font del Cucarró

Es localitza en la pedania de la Boquera, en el terme municipal de La Romana. Es tracta d’un antic jaciment d’aigua, actualment de propietat privada, ja que està repartit per mitjà d’accions entre diferents propietaris. Per a accedir al lloc cal sol·licitar permís als seus propietaris. S’accedix a la font a través del camí conegut com de la Rambla Fonda amb qualsevol mitjà motoritzat o a peu.

Serra del Reclot

Presenta suaus pendents i abundants barrancs, a més d’una àmplia varietat de vegetació, la qual cosa la fa molt atractiva per a la pràctica del senderisme. En ella es troba el Pic Algalejo de 1043 m. i la Cova de Pepín. D’una de les vessants d’esta serra s’extrau el marbre roig, característic de la indústria local del municipi de La Romana. Es troba a escassos quilòmetres del municipi i a ella es pot accedir fàcilment ja que hi ha sengles que arriben fins a la cima de la serra i un camí en bones condicions per a pujar a la Cova de Pepín.

Cova de Pepín

Està situada a escassos metres del municipi, en la Serra del Reclot. Es tracta d’una cova recentment rehabilitada per l’Ajuntament i preparada per a ser visitada. Està rodejada d’una excel·lent àrea recreativa, on es pot practicar senderisme i disfrutar, a més, d’una gran varietat de plantes i animals autòctons que podem trobar en el seu entorn. En l’interior, perfectament preparat, trobem una cuina i dormitoris. En l’exterior, uns taulers informatius ens amplien informació sobre la flora i fauna característica de la zona. Existix en la part alta de la serra un mirador, a què s’accedix per una senda senyalitzat, i des del mateix es poden contemplar unes vistes espectaculars del municipi.

Cova dels Calderons

Unes coves que daten de l'edat magdaleniana i neolítica postcardial o mitjana i que es troben situades en la paret rocosa de la Serra en Direcció oest, en un òptim estat de conservació en, la seua plataforma exterior i on s'han trobat restes ceràmiques, ossis i útils lític. Es tracta d'una cavitat de planta triangular, d'uns 22 metres de longitud i entorn de 8 metres d'amplària màxima en la zona d'accés. També en aqueixa zona és on s'observa la major altura de la cornisa.

Font dels Quatre "Xorros"

Es tracta d'una font excavada en el terreny a manera de trinxera per a poder accedir a l'aigua que discorria per la mina. Per accedir a la citada font s'havia de baixar per unes escalinetes, estant envoltat de tres murs. Aquesta font servia per que els primers habitants de La Romana pogueren recollir l'aigua per a consum propi. Com el seu nom indica, la font poseeix quatre "xorros" d'aigua que ixen per unes canelles metàl·liques que l'aboquen a una pileta, la qual desborda per a tornar a entrar a la mina fins a la seua eixida pel Safareig Municipal.