Dia Internacional de l’Orgull

28 de juny de 2024

El dia internacional de l’orgull, que se celebra en commemoració dels disturbis de Stonewall (Nova York, els EUA) de 1969 i que va suposar l’inici del moviment d’alliberament homosexual, és sens dubte la commemoració més lligada al concepte d’igualtat, de llibertat i de respecte a la diversitat.

Hui recordem a aquells homes i dones valentes que van alçar la veu per a dir prou a la situació d’opressió i por en la qual vivien. Eixe crit d’esperança i de reivindicació seguix present en la nostra societat cada 28 de juny, com aquell 28 de juny de 1969.

Eixe crit reivindicant la igualtat i el respecte va suposar el naixement dels drets del col·lectiu LGTBI, drets que en els nostres dies i en la nostra societat podem considerar com consolidats.

Lluny han quedat aquells moments en els quals l’homosexualitat era un delicte i els homosexuals eren perseguits per ser i sentir com volien. Com també aquells moments en què eren reprimits.

Hui, Dia Internacional de l’Orgull, podem sentir-nos, com a societat i com a poble, orgullosos de ser un país i una Comunitat Valenciana exemplar en el respecte cap a la igualtat de totes les persones, una societat democràtica, diversa i respectuosa amb tots els seus membres.

Una societat en la qual no sols no existixen exclusions per motius d’identitat i expressió sexual, sinó que se sent orgullosa de la seua diversitat.

Una societat en la qual podem dir, orgullosos, que es respecta el que establix l’article primer de la Declaració Universal de Drets Humans: “Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets”.

No     obstant    això,   l’orgull   del    deure   complit    no   pot    fer-nos   caure   en l’autocomplaença. Queda molt per fer i molt pel que lluitar.

Començant per recordar, solidaritzar-nos i alçar la nostra veu per totes les persones, de molts llocs del món, on l’homosexualitat seguix penalitzada, molts països en els quals les persones del col·lectiu LGTBI són perseguides, amenaçades i fins i tot executades per, simplement, expressar els seus sentiments.

Tinguem present en este moment a totes i cada una d’elles i que el seu record ens servisca per a redoblar el nostre esforç i lluitar per impedir que eixe fosc passat puga tornar al nostre país.

Des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies volem aprofitar este dia per a reiterar el nostre compromís i suport al col·lectiu LGTBI de la Comunitat. I ho fem des del ferm compromís d’esta institució amb la defensa de la llibertat, la dignitat de l’ésser humà i el respecte de totes les persones a viure i viure la seua orientació sexual com lliurement desitgen.

Es tracta d’una cosa tan senzilla com deixar a les persones viure amb plenitud i llibertat els seus drets, una cosa tan valenta com denunciar qualsevol manifestació d’LGTBI-fòbia i una cosa tan bonica com deixar que la gent senta i estime en plena llibertat.

Molts han sigut els avanços socials aconseguits en l’àmbit nacional, comunitari i europeu per les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, no és el moment d’endinsar-nos en la seua cita, però sí en el seu esperit i fonament: valors universals i democràtics com la igualtat, el respecte, la diversitat i la llibertat.

Valors que representen i facen valdre el millor de l’ésser humà i de qualsevol societat democràtica i valors que avorrixen altres contraposats com la intolerància, la discriminació o la violència.

Hui, des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, volem també reconéixer la labor de tantes persones que, a títol personal o en el desenvolupament del seu treball, lluiten per aconseguir un món més just, més humà, més respectuós amb la diversitat i més igualitari.

Espanya, vivint el major període de democràcia de la seua història és, sense cap dubte, una de les nacions en la qual major protecció i respecte gaudixen les persones del col·lectiu LGTBI i, per tant, una de les societats més igualitàries i justes del planeta. Gràcies a tots eixos homes i dones que, compromesos amb esta causa i amb independència de la seua ideologia, ens han permés ser el que hui som.

Espanya, i la Comunitat Valenciana, orgullosa i conscient del que hem aconseguit, ha de continuar treballant per l’abolició de qualsevol indici de discriminació en els drets de les persones LGTBI, impulsant polítiques basades en la llibertat i en la diversitat i garantint els drets d’este col·lectiu.

Este deure amb una part important de la nostra societat ha de servir perquè ens sentim tots orgullosos del que hem aconseguit i també per a unir-nos en la busca d’una societat en la qual la llibertat de les persones i la seua dignitat estiga per damunt de qualsevol contesa política.

Celebrem doncs l’orgull, celebrem la dignitat de les persones, celebrem la llibertat i celebrem la diversitat d’Espanya i de la Comunitat Valenciana.