8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

El cap de setmana passat va ser el centre de les celebracions amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El dissabte a la vesprada, vam poder gaudir de l’humor crític i la música de la Companyia de Teatre Maracaibo amb el seu espectacle Mamà meua.
I el diumenge al matí, un bon nombre de veïnes i veïns van eixir al carrer per a celebrar el dia de la dona amb una bona marxa que va començar en la Replaceta a base de xocolate amb tonya i xurros i va acabar amb la inauguració del Parc dedicat a la dona i denominat “PARC 8 DE MARÇ”. Allí, la Regidora d’Igualtat, Amanda Pérez, al costat de l’Alcalde de La Romana, Nelson Romero i la Presidenta de les Mestresses de casa, Charo Bascuñana, van descobrir la placa commemorativa, es va llegir el manifest i va acabar l’acte amb un vi d’honor per a totes les assistents.

MANIFEST 8 DE MARÇ 2023
El 8 de març és una data destacada en el calendari internacional per a recordar que la desigualtat de gènere encara és una realitat a tot el món i que, si bé han sigut molts els assoliments aconseguits, queden moltes injustícies per superar.
El Dia Internacional de la Dona commemora la lluita de les dones per aconseguir la igualtat en la societat i és per tant una jornada de reivindicació i lluita contra la desigualtat entre homes i dones, representant a més una ocasió per al record i homenatge a les dones que van impulsar aquests ideals.
Commemorem aquest dia en 2023 després de tres anys de crisi econòmica i social de la qual estem convençuts eixirem més prompte que tard. Durant aquest temps les dones han estat en primera línia i exercint un paper extraordinari, com a treballadores en l’àmbit sanitari i en serveis socials, la ciència, la investigació i assumint també les cures en l’àmbit més privat.
No podem obviar que aquesta crisi ha afectat més les dones. Són les que més ocupació han perdut, nombroses autònomes han vist frustrades les seues expectatives de negoci i les treballadores que més ERTES han patit. Les dones han hagut de multiplicar-se durant aquest temps per a atendre els seus pares o àvies, als seus fills, el treball professional i les faenes de casa, a costa de la seua carrera laboral i del seu benestar.
Reivindiquem també la participació de les dones de manera plena i efectiva en la vida pública, així com l’eliminació de la violència, per a aconseguir la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de totes les dones i les xiquetes.
Tots els éssers humans som iguals davant la llei i hem de tindre opció de gaudir d’idèntiques oportunitats per a desenvolupar les nostres capacitats i talents i qualsevol manifestació de violència és un obstacle infranquejable per a la realització de la plena igualtat entre homes i dones.
Les dones assassinades a Espanya a conseqüència de la violència de gènere en 2022 han sigut 49, patint un terrible repunt de casos al desembre. Només el mes de gener de 2023 ja han sigut 6 les dones assassinades. Acabar amb la violència masclista ens involucra a tots i a totes. És fonamental actuar units com a societat per a detindre aquesta xacra. No val posar-se de perfil entre els botxins i les víctimes. Cal posar tots els mitjans necessaris per a evitar que es continue assassinant a dones i als seus fills. El nostre més sentit record i homenatge a totes les víctimes i a les seues famílies, així com nostra més ferma condemna.
Aquest dia que commemorem és un bon moment per a la reflexió sobre els assoliments aconseguits en els últims anys en matèria d’igualtat i especialment per a planificar els reptes pendents per a erradicar totes les formes de discriminació contra les dones i xiquetes que persisteixen hui en la societat.
Les dones es troben en la primera línia com a treballadores de la salut, cuidadores, innovadores i organitzadores comunitàries. Les dones líders i les organitzacions de dones han demostrat les seues habilitats, coneixements i xarxes per a liderar eficaçment els esforços de resposta i recuperació davant la crisi. Actualment s’accepta més que mai que les dones aporten experiències, perspectives i habilitats diferents, i que contribueixen de manera indispensable en les decisions, polítiques i lleis que funcionen millor per a totes i tots.

Malgrat això, les dones s’enfronten a tot el món a tasques de cures no remunerades, a la desocupació, a la pobresa i a un augment de la violència de gènere com ja s’ha assenyalat
Quan les dones de tots els continents, separades per fronteres nacionals, diferències ètniques, lingüístiques, culturals, econòmiques i polítiques s’uneixen per a celebrar el seu dia, estem davant una tradició d’almenys noranta anys de lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament, mantenint també el record d’aquelles dones, artífexs de la història, que van lluitar en peus d’igualtat per una major participació de les dones.
Hui és urgent, important i necessari que almenys puguem caminar juntes totes les dones, obviant banderes, idearis i imaginaris patriarcals que pretenen relegar-nos a ciutadanes de segona dividint les nostres pròpies aliances. El moviment global que reclama un dret fonamental com la igualtat és imparable.
Convidem a totes les Entitats Locals a adherir-se a aquesta Declaració, reafirmant el compromís d’aquest ajuntament, amb els drets de les dones i amb la igualtat real d’oportunitats entre homes i dones.
Perquè la igualtat de gènere no és una qüestió d’un dia, ni d’un mes, ha de ser un compromís de tota la ciutadania en el seu conjunt i perquè el 8 de març ha de consolidar l’aconseguit per a poder continuar caminant camins d’igualtat entre tots i totes, contribuirem a un món lliure de violència, emprenedor i solidari, una terra productiva, col·laborativa, corresponsable, conciliadora i justa, en definitiva, una societat igualitària en llibertat.
Per la Igualtat Real i Efectiva de Dones i Homes!!!
08 de Març de 2023