TEATRE COMPROMÉS AL 1r DE MAIG

El pròxim diumenge 1 de maig, YORICK CIA D’ACÍ, posarà en escena l’obra de teatre “NN12” de Gracia Morales. La representació es durà a terme a la Casa de Cultura a les 19.30 hores i l’entrada serà gratuïta.

“La terra està plena de veus. Veus sense nom, que continuen parlant encara, molts anys després d’haver mort. Ara, poc a poc, les estem  traient a la llum… Però hem de ser molt forts si volem escoltar el que han de contar-nos.”

El nom de NN, prové del llatí Nomen Nescio, que significa desconec el nom, aquest terme s’utilitza per a les persones que s’han trobat mortes en fosses comunes, o en alguna altra part del territori.

En NN 12 assistim a un procés d’investigació forense, mitjançant el qual s’identifiquen les restes d’una dona trobats en una fossa comuna. L’acció es desenvolupa en un lloc i un temps indeterminats: podria ser qualsevol país on una situació de guerra o de dictadura haja produït el que anomenem “desapareguts”.

NN12 conta la història de quatre personatges involucrats en el procés d’establir la identitat d’un cos trobat en una fossa comuna. Tres d’aquestos personatges es troben en busca d’una veritat: la forense front a les restes d’un cadàver, fent l’estudi dels ossos; la NN, qui va morir fa trenta-quatre anys, i és testimoni d’aqueix procés d’investigació; i el fill de la NN, que busca conèixer qui foren els seus pares i que comença per haver d’acceptar la història que aquesta mare recent trobada li porta. Per últim: el Militar, que va conèixer a la NN abans de la seua mort i que és l’únic, per tant, que pot recordar-la; però algú que ha fet de la negació de la veritat la seua única veritat.

“La NN es la representació física de la denúncia; es la veu rota que, des de la dignitat, s’atreveix a superar el silenci i anar exposant la realitat que li va tocar viure”. (Gracia Morales)